Circulair experimenteren met Universiteit Twente

Samen aan de slag met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties

Innovatie, verbinding, maatschappelijk verantwoord ondernemen en investeren in duurzame technologie: zomaar wat thema’s die passen bij de SDG-Challenge. Én bij onze visie op een circulaire toekomst. Vandaar dat we met een groep studenten aan de slag zijn gegaan om een oplossing te bedenken voor een bekend probleem in onze sector.

 

Bijdragen aan Sustainable Development Goals

Tijdens de SDG-Challenge werken vijftien teams vanuit vijftien Nederlandse universiteiten samen met toonaangevende bedrijven aan allerlei uitdagingen. Het doel? Vanuit een praktijkgerichte case een positieve bijdrage leveren aan de wereldwijde Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, die erop zijn gericht om kansengelijkheid te bevorderen en klimaatontwrichting te stoppen.

 

Onze case: correcte afvalscheiding bevorderen

Om tot circulaire afvalverwerking te komen, is het extreem belangrijk dat reststromen op de juiste manier worden gescheiden. Daar draagt Waste Vision met onder andere gebruiksvriendelijke containersystemen en slimme inzameloplossingen al aan bij. Toch zien we dat mensen nog steeds afval in verkeerde containers gooien, of het er zelfs naast dumpen. Deze bijplaatsing (zie foto) leidt tot vervuiling, verloedering en onveilige situaties. Daarom hebben wij het team van de Universiteit Twente gevraagd om een technologische oplossing te bedenken waarmee we de hoeveelheid misplaatst afval structureel kunnen terugdringen.

Van de tekentafel naar de praktijk

De afgelopen tijd waren onze CEO Arjen Wittekoek en CTO Tim Blömer aanspreekpunt voor de ambitieuze internationale studenten. Er was ruimte om te sparren, er werden tips uitgewisseld en hypotheses getest. Nu heeft team Twente nog een kleine maand om hun meest veelbelovende idee te finetunen. Op 19 maart presenteren alle 15 deelnemers in circulair paviljoen Circl hun oplossingen aan een professionele jury. Het team met de grootste potentiële impact wint!